czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniczki

Do Świąt Bożego Narodzenia zostały zaledwie dwa tygodnie.
My w tym roku postanowiliśmy wcześniej niż zwykle zacząć przygotowania świąteczne.  
A zaczęliśmy od przygotowania pierniczków.
Skorzystaliśmy tym razem z nowego przepisu, który okazał się strzałem w dziesiątkę. 
Pierniczki wyszły przepyszne, kruche i pachnące. Ostateczny wygląd nadały im moje nieocenione Córy, które pięknie je przyozdobiły.
Radzę, abyście upiekli je od razu z podwójnej porcji bo znikają w oka mgnieniu :)
Poleciliśmy już ten przepis naszym znajomym, którym również pierniczki przypadły do gustu.

Oto bardzo prosty przepis na przepyszne pierniczki, które popełniłyśmy:

Składniki:
* 400 g mąki pszennej tortowej
* 180 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego)
* 120 g masła
* 120 g cukru pudru
* 2 żółtka
* 1 całe duże jajko
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
* 1 płaska łyżeczka kakao
* 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 większa szczypta soli

Masło, miód i cukier podgrzewamy w rondelku z grubym dnem do chwili połączenia się składników,
a następnie odstawiamy aby masa przestygła do temperatury pokojowej.
W misie miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich jajko, żółtko oraz wystudzoną masę. Miksujemy robotem kuchennym z mieszadłem przez około 3-4 minuty. Ciasto robi się dość gęste.
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny lub na całą noc.
Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra+dół). Pieczemy 6-7 minut, po czym szybko zdejmujemy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia.
Uwaga: zbyt spieczone pierniczki stają się twarde i niesmaczne.  Pierniczki, które będziecie zdejmować z blachy będą jeszcze odrobinę miękkie, ale w trakcie stygnięcia nabiorą idealnej konsystencji.

A teraz czas na ozdabianie, lukrowanie itp. Dzieci mają wielką frajdę, mogą wykazać się inwencją twórczą i poszaleć przy ich dekorowaniu.  Ja osobiście uwielbiam pierniczki bez lukru, czekolady i tych wszystkich dodatkowych ozdób smakowych.


Smacznego :)

 

   





 




 
 


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz